Úrad PSK pripravuje zníženie mzdového fondu o 10 percent

02.08.2010 Prešov

Prešov 2. augusta (TASR) – Dôsledky nepriaznivej finančnej situácie pocítia na svojich platoch aj zamestnanci Úradu Prešovského samosprávneho kraja (PSK).
Hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková dnes pre TASR uviedla, že mzdový fond sa má znižovať o 10 percent, čo by sa malo odzrkadliť už na výplatách za mesiac august.
PSK rovnako navrhne aj 10-percentné zníženie odmien poslancov a podpredsedov regionálnej samosprávy. O spomínaných rozpočtových opatreniach má rozhodnúť zastupiteľstvo na rokovaní 24. augusta. Podľa pripravovaných návrhov plánuje samospráva do konca tohto roka na mzdách a odmenách ušetriť viac ako 130.000 eur.
\"Úspory na platoch zamestnancov úradu samosprávneho kraja predstavujú 103.000 eur, na odmenách pre poslancov takmer 14.000 eur a na platoch podpredsedov viac ako 2300 eur, \" spresnila Fitzeková. Dodala, že ďalšie škrty by sa mali týkať Zastúpenia PSK v Bruseli. Všetko sa má podľa nej riešiť v rámci zákonných povinností v priebehu tohto mesiaca.
Fitzeková konštatovala, že v súčasnosti na úrade PSK pracuje 185 ľudí, čo je o deväť menej, ako je plánovaný stav. Podľa jej vyjadrenia na niektorých úsekoch cítia istú poddimenzovanosť, momentálne však nie je vhodná situácia na doplnenie počtu zamestnancov.
Výpadok v príjmových kapitolách PSK za prvých šesť mesiacov tohto roka predstavuje 9,7 milióna eur. V tejto súvislosti samospráva pristúpila k viazaniu prostriedkov pre inštitúcie v jej zriaďovateľskej pôsobnosti a obmedzila ďalšie výdavky.
Jedným z riešení, ako by mohli získať peniaze do rozpočtu, je odpredaj nehnuteľností. PSK mal na rok 2010 zahrnuté v rozpočte príjmy z predaja majetku vo výške 670.000 eur. Podľa Fitzekovej sa táto kapitola plní iba na tri percentá.
Samospráva vyhlásila niekoľko verejno-obchodných súťaží na odpredaj nehnuteľného majetku. Chceli by predať napríklad dom na Hlavnej ulici v Prešove, pozemky v Bardejovských kúpeľoch, záhradu v Spišskej Sobote prípadne ďalšie pozemky v Sabinove.
\"Máme za to, že napriek kríze v národnom hospodárstve sú tieto pozemky lukratívne a veľmi neradi by sme ich predávali pod cenu. Veríme, že záujemcovia sa nájdu, uzávierka súťaže je 4. augusta, \" povedala hovorkyňa.
Nedostatok financií sa dotkol aj dokončenia detašovaného pracoviska PSK v Humennom, ktoré má sídliť v priestoroch tamojšej Hotelovej akadémie.
\"Boli tam zrealizované nejaké práce, aby detašované pracovisko mohlo vzniknúť a reálne fungovať. Vzhľadom na súčasnú finančnú situáciu je všetko pozastavené, \" doplnila Fitzeková.
Finančnú situáciu výrazne zhoršili aj nedávne povodne a zosuvy pôdy, ktoré poškodili desiatky úsekov ciest v správe PSK. Samospráva teda musí prioritne hľadať zdroje na odstránenie havarijných stavov. Škody na cestách vrátane nákladov na záchranné a zabezpečovacie práce sa odhadujú na viac ako 23 miliónov eur.
 

Vyberte región

mark